W dniu 29 września 2024 r., odbyła się XI Biesiada nad Morawskim Łęgiem – Prezentacja Tradycji Kulinarnych Podkarpacia. Jak co roku wydarzenie organizowane było przez Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Urząd Gminy w Jarosławiu a patronat nad nim objęło Radio FARA.
Wydarzenie w formie konkursu skierowane jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń i Zespołów z terenu województwa podkarpackiego. Celem konkursu jest promowanie i zachowanie dziedzictwa kulinarnego poszczególnych miejscowości Podkarpacia w autentycznej, tradycyjnej formie, poprzez ukazanie dawnych, prostych potraw kuchni wiejskiej, przygotowanych z aktualnie dostępnych i sezonowych składników.
Tegorocznym tematem konkursu były potrawy tradycyjne z wykorzystaniem kapusty oraz potrawy inspirowane dawną kuchnią ludową. Dodatkowo oceniano również wystrój stoiska, bogatych w przetwory domowe, konfitury, soki, kiszonki oraz ciasta.
Zapraszamy do wysłuchania relacji z tego wydarzenia.