Powiat Jarosławski ponownie stał się kulinarną stolicą regionu. W niedzielę, 26 października br., w eleganckich wnętrzach Hotelu Jarosław odbyła się gala finałowa 14. Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z babcinej spiżarni” – wydarzenia, które od lat łączy smak, kulturę oraz dziedzictwo kulinarne ziemi jarosławskiej.
Zanim jednak uczestnicy i goście przenieśli się w świat najbardziej oryginalnych domowych przetworów, przed południem odbyła się konferencja podsumowująca realizację projektu Interreg Polska – Słowacja „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Przedsięwzięcie, realizowane przez powiat jarosławski we współpracy z partnerami ze słowackiego Bardejowa i Svidnika, miało na celu nie tylko promocję tradycyjnych smaków Karpat, ale też edukację na temat niemarnowania żywności.
Oficjalnie gości powitał Kamil Dziukiewicz Starosta Powiatu Jarosławskiego, gospodarz wydarzenia.
– „Z babcinej spiżarni” to nie tylko konkurs, lecz również wyraz troski o lokalną tożsamość i pamięć smaków przekazywanych z pokolenia na pokolenie – powiedział starosta. Reprezentująca współorganizatora wydarzenia, Marcin Nazarewicz Burmistrz Miasta Jarosławia, wiceburmistrz Magdalena Lehnart zaakcentował z kolei znaczenie współpracy samorządów w promowaniu kulinarnego dziedzictwa regionu. Wśród gości honorowych obecny był również Tadeusz Chrzan Poseł na Sejm RP, który pogratulował uczestnikom przywiązania do tradycji oraz rozsławienia tego, co mamy najlepsze na arenie lokalnych oraz ogólnopolskich wydarzeń.
W tegorocznej edycji wzięło udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu jarosławskiego – każda z grup przywiozła na konkurs coś wyjątkowego: domowe konfitury, marynowane warzywa, aromatyczne mięsa, tradycyjne wędliny i nalewki. Jury – w składzie: Dorota Gunia, Krzysztof Zieliński, Grzegorz Janiszewski, Wioletta Stoch i Marzena Pawlik – miało niełatwe zadanie, by spośród tylu wybitnych smaków wyłonić te jedyne.
Po długich i chwilami gorących obradach konkursowe jury zdecydowało o przyznaniu głównych nagród:
W kategorii owoce
1️ miejsce zajęło – Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy za konfiturę „Jarzębinowa”
wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich „Święte” w Świętem za „Morelowy zawrót głowy”
Kategoria warzywa
1️ miejsce – Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość w Morawsku” za „Sałatkę z marchewki i papryki”
wyróżnienie – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów za „Ketchup z cukinii”
Kategoria mięso lub ryby
1️ miejsce – Koło Gospodyń Pruchniczanki za „Studzienine”
wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Więckowicach za „Starodawny Pasztet z królika zapiekany w słoiku”
Już tradycyjnie dodatkowymi nagrodami w konkursie były „Smaki” – i tak „Smak Starosty” – Kamila Dziukiewicza powędrował do Koła Gospodyń Wiejskich w Łazach, „Smak Posła” – Tadeusza Chrzana do Koła Gospodyń Wiejskich w Zgodzie. Natomiast „Smak burmistrza miasta Jarosławia” do Koła Gospodyń Wiejskich w Rokietnicy Woli.
Tekst: Powiat Jarosławski

