A

Amoniaczki (ciasteczka)

1 margaryna
1 szkl. cukru pudru (lub mniej)
½ l śmietany kwaśnej
5 g amoniaku (1 łyżeczka)
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
Cynamon – na czubku łyżeczki
Mąka – ile ciasto przyjmie

 

Wyrobić ciasto i rozwałkować na średnią grubość. Wykrawać ciastka foremką lub szklanką, można też wyciąć mniejsze kółeczko ze środka. Maczać w białkach i posypywać cukrem kryształem.

Piec w dość nagrzanym piekarniku, do zarumienienia.

Przekazała Maria z Jodłówki


Andrut

Składniki:

4 wafle
1 kostka margaryny
3/4 szkl. mleka
1 i ½ szkl. cukru
2 łyżki kakao
1 szkl. i 2 łyżki mleka w proszku
trochę posiekanych orzechów
rodzynki
olejek rumowy
galaretki (cukierki)

Wykonanie:

Mleko zagotować z margaryną, cukrem i kakao. Jak wystygnie, to dodać mleko w proszku. Następnie pokruszyć 2 wafle i dodać do masy. Dosypać też trochę posiekanych orzechów włoskich i rodzynki. Dodać kilka kropli olejku rumowego. Można też wkroić galaretki (cukierki). Wszystko wymieszać.

Masę położyć na jednym waflu,a drugim przykryć.

Przekazała Maria z Jodłówki


Andrut –> Zobacz też: Wafel tortowy


Antonianki (ciasteczka)

Przepis na 30 sztuk.

Składniki:

Ciastka:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka

Na wierzch:

2 białka
180 g cukru pudru
dżem do przełożenia ciasteczek

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztopione masło i cukier, a na koniec żółtka. Wszystko razem zagnieść, aż powstanie jednolita bryła.  Ciasto rozwałkować i kieliszkiem wyciąć kółka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Białka mają być bardzo słodkie i sztywne jak do bezy. Łyżeczką albo szprycą położyć trochę bezy na wyciętych ciastkach.

Piec 20 min. w temp. 180 C° tak, aby beza się zarumieniła. Gdy ciasteczka ostygną, sklejamy je dżemem.

Wróć do LISTY PRZEPISÓW