M

Majonez domowy

Składniki:

1 jajko
1 łyżeczka musztardy
350 ml oleju
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

W wąskim, wysokim naczyniu zblendować jajko i musztardę z solą i pieprzem, nie odrywając noży blendera od spodu naczynia. Następnie cały czas ubijając, wlewać strumieniem olej, aż do zgęstnienia.

Można trzymać w lodówce do 2 tygodni.

Przekazała Barbara


Makaron bez mąki –> Zobacz: Naleśniki bez mąki


Makaron z ciasta naleśnikowego –> Zobacz: Zupa pomidorowa z makaronem z ciasta naleśnikowego


Makaron z cukinią

Składniki:

1 paczka makaronu (lepiej grubszego – świderki, muszelki, kokardki itp.)
2-3 młode cukinie
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
odrobiną masła i oleju
ewentualnie dowolne zioła lub natka z pietruszki

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić.

W głębszej patelni lub brytfance rozpuścić masło z olejem i na nim podsmażyć pokrojony drobniutko czosnek.

Cukinię umyć, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki (jeśli jest młoda, to nie trzeba jej obierać). Cukinię wrzucić na tłuszcz z czosnkiem, wymieszać, podsmażyć i przyprawić solą i pieprzem.

Dodać makaron i drewniana łyżką wymieszać. Można dodać dowolne zioła lub natkę pietruszki.

Przekazała Maria z Brzozowa


Makaron z sosem warzywnym z pieczarkami –> Zobacz: Sos do makaronu (warzywny z pieczarkami)


Makaron ze szpinakiem i z rybą

Składniki:

(Ilość według uznania)

Szpinak
czosnek
masło
ryba wędzona
makaron

Wykonanie:

Ugotować makaron.

Szpinak odparować z czosnkiem na maśle i dodać obraną z ości rybę wędzoną. Dodać to do ugotowanego wcześniej makaronu i wymieszać.


Makaron ze szpinakiem i z serem blue

Składniki:

150 g makaronu
1 dymka
2 ząbki czosnku
200 g szpinaku
2 łyżki masła
150 ml śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
70 g sera typu blue

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, najlepiej al dente, żeby nie rozgotował się podczas późniejszego podgrzewania z sosem. Do szklanki odlać 3-4 łyżki wody z gotowania. Makaron odcedzić i zostawić na durszlaku.

W czasie gotowania makaronu dymkę i czosnek pokroić w kosteczkę. Szpinak umyć, po czym osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i udusić na nim cebulę i czosnek – około 3 minuty (trzeba pilnować, aby warzywa się nie przypaliły). Dorzucić szpinak i dusić przez 3 minuty. Następnie wlać śmietankę i redukować sos. Jeśli okaże się zbyt gęsty, wlać wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Doprawić solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać pokruszony ser blue.

Do sosu włożyć ugotowany makaron, szybko zamieszać i przełożyć na talerze.

Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Makaron możemy podać z posiekanymi orzechami włoskimi oraz dodatkowym serem blue.


Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą (szpiankiem)

Składniki:

250 g makaronu grubszego  (np. świderki)
200 g rukoli (lub szpinaku czy roszponki)
15 pomidorów suszonych ze słoika
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
5 łyżek żółtego sera startego na grubych oczkach

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Pomidory pokroić w paski. Podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pomidory. Można smażyć na oleju ze słoiczka z pomidorów. Dodać rukolę lub szpinak i razem podsmażyć. Dodać makaron, wymieszać i doprawić. Posypać startym serem i jeszcze trochę podgrzać.

Można to jeść jako danie obiadowe na ciepło, albo też jako sałatkę.

Maria z Jodłówki


Makowiec

Składniki:

Ciasto:

20 dag mąki
10 dag margaryny lub masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie –  łyżka śmietany (gdyby ciasto było za suche)

smażone wiśnie lub marmolada np. z jabłek, śliwek itp.

Masa makowa:

30-35 dag maku
30 dag cukru
20-25 dag masła
4 żółtka
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kawy prawdziwej zmielonej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
opcjonalnie – kilka kropelek olejku cytrynowego
opcjonalnie – bakalie

Masa orzechowa:
(opcjonalnie, ciasto może być podawane także bez masy orzechowej)

25 dag orzechów zmielonych
8-9 łyżek cukru
0,5 szklanki mleka

Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, można pozakłuwać.

Mak sparzyć i zmielić na drobnych oczkach 2-3 razy.

Cukier, masło i żółtka utrzeć na jednolitą masę, np. w malakserze. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Na końcu zmielony mak. Ubić pianę z 6 białek i połączyć z masą makową. Można dodać bakalie.

Na ciasto można dać smażone owoce, np. wiśnie lub marmoladę z jabłek, śliwek itp. Na to wyłożyć masę makową. Piec ok. 1 godz. w temp 180 °C. Sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone.

Jeśli chcemy wzbogacić ciasto, można na upieczony i wystudzony placek wyłożyć także masę orzechową:

Mleko zagotować z cukrem i dodać orzechy (sparzyć je). Po wystudzeniu dodać do tego niecałą kostkę masła i utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na placek.

Ciasto można pokropić dowolną polewą.

Przekazała Zofia


Makowiec krucho-drożdżowy

Z podanej ilości składników można upiec 4-5 makowców na długie keksówki.

Składniki:

Ciasto:

1 kg i dwie duże garści mąki tortowej
1 margaryna palmowa
5 dużych łyżek oleju
6 żółtek (białka mogą się przydać do masy makowej)
2 całe jajka
¾ szkl cukru
10 dag świeżych drożdży, najlepiej na wagę
1 szkl. mleka tłustego, min. 3,2%

Masa makowa:

Można użyć też kupionej dobrej masy makowej. Poniżej przepis „na oko”.

mak surowy
5-6 jajek
cukier wanilinowy
aromat migdałowy lub rumowy
2-3 łyżki rozpuszczonego miodu
2-3 łyżki stopionego masła
opcjonalnie: bakalie

Wykonanie:

Jeśli nie mamy gotowej masy makowej, to najpierw trzeba ją przygotować.

Mak zamoczyć w wodzie tak, żeby woda go przykryła, i gotować w niej ok. 1 godziny. Na durszlaku położyć ściereczkę i przecedzić mak. Zostawić do odsączenia.

Zmielić w maszynce na drobnym sitku (wystarczy raz).

Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy i aromat. Dodawać porcjami mak, rozpuszczony miód i masło. Ubić pianę z białek, dodać do maku i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Z takiej samej masy makowej można zrobić też tort makowy.

Teraz ciasto. Zrobić kogel-mogel z 6 żółtek i 2 całych jajek oraz ¾ szkl. cukru. Najpierw zmiksować jajka, a potem dodawać cukier. Trzeba go dobrze zmiksować, powinno go wyjść ok 1 l. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru.

Wysypać mąkę na stolnicę. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć zimną margarynę i szybko dobrze rozetrzeć rękami z mąką. Zrobić spory dołek, wlać olej, a następnie kogel-mogel. Szybkimi ruchami wymieszać z mąką. Następnie wlać rozpuszczone w letnim mleku drożdże (nie wlewać ich bezpośrednio na jajka, bo się zetną).

Zarobić rzadkie ciasto, nie dodając mąki. Odstawić na 20-25 min. do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na 4-5 części, zależnie od tego, jakie grube chcemy placki. Rozwałkować w prostokąty, posmarować masą makową i zwijać dość ściśle. Włożyć do długich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia na ciepłych grzejnikach lub w ciepłym miejscu.

Posmarować białkiem lub roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor w temp. 170-180 °C.

Zaletą tych makowców jest to, że świetnie się przechowują w pojemniku lub worku w temp. pokojowej lub w chłodnym miejscu.

Przekazała Maria z Brzozowa


Malinowa chmurka

Składniki:

Ciasto:

2 szkl. mąki
4 żółtka
¾ szkl. cukru pudru
½ kostki margaryny
½ kostki masła
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

4 białka
25 dag cukru
płatki migdałowe do posypania

Masa owocowa:

3 galaretki malinowe
70 dag malin (1 opakowanie, mogą być mrożone)

Masa śmietanowa:

1 śmietana kremówka 30%
2 łyżki cukru pudru
2 serki mascarpone

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blachę i upiec na złoty kolor w temp. ok. 180 °C.

Białka ubić, po czym dodawać stopniowo cukier puder (po łyżce, za każdym razem ubijając, aż cukier się rozpuści). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 min. w temp. 150 °C.

Maliny lekko rozmrozić. Galaretki rozpuścić w trzech niepełnych szkl. gorącej wody. Jak przestygnie, to dodać maliny.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Po ubiciu dodać serki mascarpone.

Gdy wszystkie elementy są gotowe, to na ciasto wyłożyć maliny, na nie masę śmietanową, a na wierzchu położyć bezę.

Przekazała s. Paulina Maria (od Elżbiety z Kosiny)


Marcepan (placek makowo-serowy)

Na formę standardową lub dużą tortownicę.

Masa serowa:

Składniki:

15 dag margaryny
80 dag tłustego twarogu (najlepiej swojskiego)
¾ szkl. cukru
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Twaróg zemleć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać do nich po łyżce sera (wymieszanego z mąką). Na koniec dodać stopioną i lekko przestudzoną margarynę. Utrzeć wszystko na puszystą masę.

Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać ją do masy serowej. Wymieszać i odstawić.

Masa makowa:

Składniki:

4 jajka
25 dag maku suchego
4 łyżki mąki (lub 3 łyżki mąki i garść zmielonych orzechów)
15 dag cukru
6,5 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Olejek migdałowy
Skórka pomarańczowa (można dać ją także do sera)

Wykonanie:

Mak sparzyć, odsączyć i zmielić dwa razy. Odłożyć dwie łyżki cukru (do piany). Żółtka ubić z pozostałym cukrem i dodawać je stopniowo do maku, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną margarynę, olejek migdałowy, orzechy i skórkę pomarańczową.

Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i odłożonym cukrem. Wymieszać mak z pianą.

Wylewać do formy na przemian po 3 łyżki masy makowej i 3 łyżki masy serowej, aż do wykorzystania całości. Piec przez 50-60 min. w temperaturze 190 C°.

Dekoracja:

Polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.

Przekazała Emilia z Jarosławia


Marchewka na ciepło do obiadu

Składniki:

Marchewka – ilość według potrzeby
ok. 1-2 łyżeczki masła
szczypta soli
odrobina cukru

Wykonanie:

Marchewkę pokroić w kostkę, zalać taką ilością wody, żeby tylko przykryć marchewkę. Dodać masło, odrobinę cukru i soli i ugotować do miękkości.

Jak marchew będzie ugotowana, to przygotować zasmażkę – mąkę zarumienić na maśle na patelni. Dodać zasmażkę do marchewki i chwilkę podgotować.

Przekazała Barbaro ze Stubna


Marmolada z jabłek i dyni

Składniki:

2 kg jabłek
2 kg dyni
2 pomarańcze
sok z 1 cytryny
1 szkl. cukru
0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Jabłka i dynie obrać, pokroić i rozgotować, dolewając szklankę wody.

Pomarańcze umyć i sparzyć. Jedną pomarańczę obrać ze skórki, a drugą, ze skórką, nakłuć. Obie ugotować do miękkości. Po wystudzeniu zblendować.

Zrobić lukier ze szklanki cukru i ¼ szkl. wody i wrzucić do niego zmielone pomarańcze. Gotować na szklisty kolor.

Pomarańcze połączyć z jabłkami i dynią. Na koniec dodać sok z cytryny i doprawić cukrem do smaku.

Włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować 15 min.

Przekazała s. Paulina


Marmolada z jabłek, śliwek i pomidorów

Składniki:

1 kg jabłek
1 kg śliwek
1 kg pomidorów czerwonych
1 kg cukru

Wykonanie:

Jabłka, śliwki i pomidory pokroić na mniejsze kawałki i zagotować do miękkości w małej ilości wody. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i zagotować jeszcze raz.

Nakładać gorące do słoiczków. Zakręcić i nakryć kocem.

Przekazała Teresa


Masa budyniowa –> Zobacz: Piernik drożdżowy z masą budyniową


Masło klarowane

Składniki:

Masło prawdziwe 82 % i zimna woda w proporcji 1:1 (np. 0,5 kg masła i 0,5 l wody)

Wykonanie:

Masło z wodą umieścić w wysokim garnku i podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Mieszać, uważając, żeby nie wykipiało. Gotować na bardzo małym ogniu przez 25 min. Zostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki.

Następnego dnia zrobić otwór w maśle i odlać wodę. Masło przełożyć do pudełka.

Przekazała Maria z Opoczna

PS. (od innej słuchaczki) Dzięki za sposób na masło klarowane. Ja podam proporcje, z których korzystałam: 30 dag masła i 300 ml wody. Po gotowaniu ok. pół godziny przelewamy do słoika półlitrowego. Ja gotowałam w garnku z podziałką objętości.


Masło klarowane (2 sposób)

Składniki:

300 g masła prawdziwego 82 %
300 ml woda

Może być inna ilość tych składników, ale zawsze tyle samo wagowo masła, co wody.

Wykonanie:

Masło z wodą podgrzać w naczyniu i gotować na bardzo małym ogniu. Zbierać z wierzchu pianę, aż się całkowicie zredukuje woda. Masło delikatnie zacznie skwierczeć, ale trzeba czuwać, żeby nie zaczęło się przypalać. Masło przelać do słoika.

Przekazała Maria z Opoczna


Mazurek jabłkowo-pomarańczowy

Na niedużą kwadratową formę.

Składniki:

Kruche ciasto:

30 dag mąki
20 dag masła (1 kostka)
10 dag cukru pudru
3 żółtka (ewentualnie mogą być gotowane i przetarte przez tarkę)
1 cukier waniliowy

Bez proszku do pieczenia

Masa:

1 kg jabłek (najlepiej reneta)
2 pomarańcze
1 cytryna
0,5 kg cukru
0,5 szkl. wody
Do posypania płatki migdałowe

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić przez pół godziny, a następnie rozwałkować. Wyłożyć na blachę pokrytą paiperem do pieczenia i nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Piec 20-25 min. w temp. 180 °C.

Pomarańcze i cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach – pomarańcze i cytryny zetrzeć ze skórką, a jabłka bez skórki.

Do wody wsypać cukier i ugotować syrop, gotować przez kilka minut, aż „do nitki” (żeby się ciągnął). Dodać owoce i chwilę dusić na małym ogniu. Wystudzić i ciepłą masę rozsmarować na cieście. Przyozdobić wg uznania, np. płatki migdałowe lub tarta czekolada.

Przekazała Maria z Jodłówki


Mazurek makowo-kokosowy

Na formę wielkości  35×24 cm

Składniki:

Ciasto:

10 białek
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

2 szkl. mleka
200 g masła
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szkl. cukru pudru

Dodatkowo:

wiśnie kandyzowane
migdały

Wykonanie:

Margarynę roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubić na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści i białka dobrze się ubiją, dodać margarynę, miksując dalej na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników.

Blaszkę wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C.

Gdy ciasto się upiecze, pozostawić je do wystygnięcia. Po ostudzeniu przeciąć ciasto na pół tak, aby powstały dwa blaty.

Przygotować masę budyniową.

Do 1 szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i na do tego wlać wymieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki (tak jak robi się budyń). Gotować, aż budyń zgęstnieje i pozostawić do ostygnięcia.

Masło i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę, a następnie (nadal miksując) dodawać stopniowo zimny budyń.

Ciasto przełożyć masą i dowolnie udekorować.

Przekazała s. Judyta M. Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Mazurek makowo-serowy

Składniki:

Ciasto kruche:

16 dag margaryny
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
1 żółtko
2 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

20 dag maku
2 jaja
20 dag cukru
zapach migdałowy
ok. 1 garść posiekanych orzechów

Masa serowa:

5 jaj
0,5 kg sera
10 dag masła
25 dag cukru (lub mniej)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
zapach cytrynowy, pomarańczowy lub inny

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
15 dag cukru
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

Dodatkowo:

powidła śliwkowe (lub jakiś twardy kwaśny dżem albo wiśnie z syropu, albo rodzynki)

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto (margarynę wysiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść). Podzielić na 2 części. Na jednej pieczony będzie ser, a na drugiej mak.

Przygotować masę makową. Jajka ubić z cukrem i połączyć z makiem.

Na kruche ciasto można dać powidło lub wiśnie, lub rodzynki i na to wyłożyć masę makową. Upiec.

Z podanych składników przygotować masę serową. Wylać ser na drugi kruchy placek i też upiec.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach i wysmażyć z cukrem. Gdy się usmażą, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła. Gorące jabłka wyłożyć na placek z makiem. Na te jabłka wyłożyć ciasto z serem (serem na dół).

Polać polewą lub inaczej udekorować.

Przekazała Bożena z Markowej


Mazurek orzechowy

Składniki:

Ciasto:

40 dag maki
1 łyżka cukru
6 żółtek
40 dag tłuszczu
6 dag drożdży

Masa orzechowa:

7 jaj
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
½ czekolady lub trochę kakao
25 dag orzechów mielonych

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 4 części.

Przygotować masę orzechową. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub z kakao. Ubić pianę z białek (z siedmiu) i wymieszać.

Masę podzielić na 4 części. Rozwałkować po kolei 4 placki i surowe placki przekładać masą.

Piec całość w piekarniku w temp. 180 °C, do suchego patyczka.

Przekazała Zofia z Urzejowic


Mazurek słodki – Zobacz: Słodki mazurek


Mech leśny – Zobacz: Tort mech leśny


Momenty (ciasteczka)

Składniki:

12 dag smalcu
8 dag margaryny
16 dag cukru
28 dag mąki
2 jajka
2 cukry wanilinowe
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
płatki owsiane
wiśnie

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz płatków i wiśni) dokładnie wymieszać. Powinno powstać miękkie ciasto klejące się do rąk. Podsypać mąką, jeszcze raz wyrobić ciasto.

Formować małe kuleczki, obtaczać je w płatkach  owsianych i spłaszczać. Na środku wkładamy wisienkę z wydrążoną pestką.

Piec w temp. 190-200 °C od 5 do 10 min.

Przekazała s. Judyta M. Wojciechowska, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Mufinki (1)

(Przepis na 12 sztuk)

Składniki:

4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 jajko
3 łyżki oleju
4 łyżki mleka

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać. Wbić jajko, dodać olej i mleko i wymieszać.

Masę wlewać do połowy foremek. Można dać do środka dżem, owoc lub startą czekoladę. Piec 15 min. w temp. 180 °C.

Przekazała Maria z Jodłówki


Mufinki (2)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubić z mlekiem i olejem. Mąkę połączyć z cukrami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli, a następnie dodać do masy z jajek.

Foremkę do mufin wyłożyć papilotkami, wlać masę do 3/4 wysokości formy. Piec przez 20 min. w temp. 180 °C.

Mufinki można piec z jagodami lub z kawałkami drobno posiekanej czekolady. Masa wystarcza na 12 mufinek.

Przekazała s. Wiktoria


Mufiny z serem i jagodami

Składniki:

Ciasto:

120 g masła
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat cytrynowy
1 szkl. kefiru lub maślanki
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jagód lub borówki amerykańskiej + 50 g do posypania
ewentualnie trochę cukru granulowanego

Nadzienie serowe:

200 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (w temp. pokojowej)
1 żółtko
3 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Wykonanie:

Ciasto:

Masło roztopić i lekko przestudzić. W naczyniu umieścić roztopione masło, jajka, cukier, aromat i kefir (maślankę). Wymieszać rózgą kuchenną (trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną, ale tylko do połączenia się składników (nie dłużej) . Dodać jagody i wymieszać. Foremki metalowe wyłożyć papilotkami (papierowymi foremkami) do mufinek i ciasto wykładać na nie, wypełniając do połowy wysokości. Do każdej foremki włożyć półtorej łyżeczki nadzienia serowego i przykryć pozostałym ciastem prawie do wysokości foremki i posypać jagodami. Dodatkowo można posypać cukrem granulowanym dla chrupkości.

Nadzienie serowe:

Wszystkie składniki rozetrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej.

Mufiny z serem i jagodami piec w temp. 175 stopni ok. 25 min. lub krócej do suchego patyczka.

Przekazała s. Wiktoria


Murzynek szybki z wodą gazowaną

Przepis na małą formę, kwadratową.

Składniki:

¼ szkl. zimnego mleka
¾ szkl. oleju
200 ml wody gazowanej
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
2 jajka
opcjonalnie owoce na wierzch lub powidła do przełożenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszać wszystko razem.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu można położyć owoce. Piec ok. 50 min w temp. 180 °C (do suchego patyczka).

Ciasto może być pieczone z dodatkiem owoców, albo można je przełożyć powidłami śliwkowymi.

Przekazała Maria z Jodłówki

Wróć do LISTY PRZEPISÓW